Filtrer efter kategori
 
Fængselsmuseet
Rundvisninger
Sport
Børn
Andre
Udstilling
Marked
Design
Kunst
Unge
Kultur

velkommen til fængselsmuseet

Der venter museumsgæsten en unik og mindeværdig oplevelse.

Fængselsmuseet består af verdens største fængselssamling fra Horsens Museum, hvor man på en spændende tur i det gamle statsfængsels historiske bygninger får indblik i fængselslivet gennem 153 år set fra såvel den indsattes som den ansattes synsvinkel.

Læs mere
Læs mindre

Ved hjælp af moderne teknologi er fangerne og betjentene flyttet ind igen, og man fornemmer dem ud ad øjenkrogen, når de som skygger går forbi på gangen, pusler rundt på trappen eller banker på en celledør. Man kan også se og høre dem på skærme, i telefoner og i samtaleanlæg, hvor de fortæller om stort og småt, der fylder i et fængselsliv. Det handler om alt fra problemer med narko til den forhadte ugentlige fiskedag. Der er også indrettet celler, hvor man kan gå på opdagelse og selv afprøve fængselslivet. Led efter graffiti og gemte ting med fængselsbetjentene eller læg dig på en celleseng – og lad nattetankerne flyve i selskab med fangerne.

Endelig er der nu også mulighed for at udforske emner som helbred, narko, ansattes hverdag og fangekunst. Se fx lægekonsultationen fra 1930’erne og sygeplejerskernes kontor fra 2006. Eller gå på opdagelse i den store samling af fangekunst – og lav din egen kunstudstilling.

Fængselsmuseet er uden tvivl et besøg værd. Gæsten får på turen rundt, lov til at opleve den specielle stemning krybe helt ind under huden, da udstillingen er krydret med lydklip, video, skyggespil mm. optaget af autentiske figurer i fængselsverdenen.

BEMÆRK: Bygningens indretning gør det desværre ikke muligt for kørestolsbrugere og gangbesværede at se Kirken på 3. sal.

nye udstillinger 2016

– Støttet af  NordeaFonden_Logo_Black_RGB

 

 

 

Fængselsmuseet har i 2016 udvidet den permanente udstilling med fem nye, spændende fortællinger, der endnu engang tager os med på en levende rejse længere ind i en forståelse af fængselslivet. Det sker gennem ”Fangerne fortæller”, ”Børn af fanger”, ”Den sidste henrettelse”, “Besættelsen og retsopgøret” og ”Debatrum.”

Læs mere
Læs mindre

”Fangerne fortæller” er en permanent udstilling udformet som en celleafdeling, hvor fængslets ellers anonyme fanger får liv, ansigt og dybde. Historierne bliver formidlet ved hjælp af syv fangers personlige fortællinger, der tidsmæssigt er fordelt, så de dækker hele fængslets levetid. Du kommer blandt andet til at møde tidligere justitsminister Alberti og flugtkongen Lorentzen.

”Børn af fanger” bliver en udstilling, hvor du følger tre anonyme, personlige beretninger om livet med en forælder i fængsel. Du inviteres med på en labyrintisk oplevelse med barnet som fortæller og guide og får indblik i deres oplevelser, tanker og følelser. Udstillingen giver dig viden gennem statistik og forskningsresultater, men levner samtidig plads til debat og eftertænksomhed over de samfundsmæssige og menneskelige konsekvenser, når straffen også rammer familien.

”Den sidste henrettelse”
I 1892 blev Jens Nielsen henrettet ved halshugning på Horsens Statsfængsel. Det var den sidste henrettelse i fredstid i Danmark. Ud over at fortælle historien om Jens Nielsen lægger udstillingen bl.a. op til debat om dødsstraf.

“Besættelsen og retsopgøret”
Under besættelsen sad flere modstandsfolk fængslet i Horsens, og efter krigen rykkede værnemagere, stikkere og højtstående tyske officerer ind. Udstillingen sætter fokus på dette tema, samtidig med at de besøgende kan høre om besættelsesårene i Horsens og om den spektakulære befrielse af 15 fanger i december 1944.

Med ”Debatrum” er udvalgte celler i museet indrettet som mentale pit-stop. Her bliver de autentiske rammer for et øjeblik ophævet til fordel for fakta, statistik og overblik. Og der kommer debatindlæg fra eksperter, fanger, pårørende, ansatte, lovgivere og ofre. Du opfordres som besøgende til at deltage, og dit bidrag vises i udstillingen og på www.ejail.dk. Temaerne vil dække emner som fanger, isolation, rockere og bander, besøg og strafforhold i resten af verden. Hovedspørgsmålet er: hvad vil vi med straf i Danmark?

personlige fortællinger i fængselsmuseet

Når du besøger Fængselsmuseet, kan du få følgeskab af en tidligere fange eller ansat. Du vælger mellem 10 personer og tager et ID-kort. På udvalgte steder i museet vil de tone frem, som lyd eller film, og fortælle om deres oplevelser. Før du forlader museet, kan du vælge at få tilsendt en hemmelig kode. Koden giver dig adgang til endnu mere viden om din personlige fortæller på museets hjemmeside.

Vil du vide mere om de 10 personer før dit besøg?

Læs mere
Læs mindre

Alfred Vandborg Mortensen
Fange nr. 93 er opvokset på børnehjem. Han har flere domme for tyveri bag sig, da han som 20-årig kommer til fængslet i Horsens. Fange nr. 93 har svært ved at indordne sig de strikte regler i fængslet, hvor han får 28 disciplinære straffe og forsøger at flygte.

Arne Frederiksen
Fængselsinspektør Arne Frederiksen bor med sin familie på fængslets område. I fængslet kaldes han for ”onkel Arne”. Han er overbevist om, at ”frihedsberøvelse kun kan og bør være den allersidste udvej, samfundet i en slags nødværge anvender”.

Carl August Lorentzen
S.36 er en notorisk pengeskabstyv, og han får i alt 9 domme for tyveri. Han er også kunstner, og en fængselsinspektør betegner ham som ”en af de mest interessante og højintelligente fanger og menneskepersonligheder, jeg har mødt”.

Christen Larsen Tislumbunken
Fange nr. 1 er den første fange i det nye fængsel. Han har siddet i fængsel før, men siden er der kommet nye tanker om straf og forbedring, som får betydning for hele hans ophold. På maden, arbejdet, disciplinen og religionen.

Dan Carl Kristensen
H.1274 er vaneforbryder med mange domme, og han afsoner i alt ca. 25 år. Han skriver en beretning om oplevelser i fængslet, og hvad de betyder for ham. Om dengang han blev lagt i spændetrøje, sang i fangekor og lærte at brodere.

Ingeborg Lomholt
Organist Ingeborg Lomholt har tæt kontakt til fangerne, både når de sidder i fængslet, og når de bliver løsladt. Hendes holdning er, at ”jeg kan ikke lide, det de har gjort, men jeg holder af dem som mennesker, og de er mere end deres forbrydelse”.

Niels Jensen
Niels Jensen er ansat i 47 år som fængselsbetjent og sygebetjent. Han bliver kaldt for ”Bøllen” fordi, ”jeg havde en fast Haand, og det maatte man ogsaa have”. Den faste hånd brugte han også i arbejdet med at forbedre forholdene for de ansatte.

Rickey Iversen
F.2781 sidder 14 måneder varetægtsfængslet i isolation, før han i 1997 får en livstidsdom på 16 år. Dommen synes han er ”som en halv frifindelse”, for nu kan han arbejde hos f.eks. maleren, hvor han maler cellegange. I fritiden bygger han strengeinstrumenter.

Sonny Rasmussen
F.3771’s ungdomsår er præget af druk, slåskampe og pengeskabstyverier, og han får sin første fængselsstraf som 17-årig. Vold og narko er en del af hverdagen i fængslet, hvor han sælger stoffer og selv ender med at blive afhængig.

Søren Mathiasen
Fange nr. 3 sidder næsten 50 år i fængsel, hvor han skriver fabulerende breve. Fængslet indlægger ham på sindssygehospital, men han bliver sendt tilbage. Da han endelig overflyttes til Aarhus Sindssygehospital, afgør de efter 11 måneder, at han kan løslades.

entréPriser

Voksne: DKK 95,-
Børn og unge (0-17 år): Gratis
Årskort: DKK 295,-

Grupperabat v. grupper på 10 pers. eller flere

10-19 pers.: 10 %
20-49 pers.: 15 %
50 eller flere: 20 %

Tryk på “Læs mere” for at få et overblik over fordelene ved køb af Årskort.

Læs mere
Læs mindre

 ÅRSKORT FORDELE

  • Gratis entré for kortholder
  • 50 % rabat på en ledsager ved hvert besøg
  • Gratis kaffe for begge
  • 10 % rabat på udvalgte varer i butikken
  • Nyhedsbrev
  • Særarrangementer for Årskortholder (min. 3 om året) + ledsager
  • 10 % rabat ved booking hos SleepIn FÆNGSLET
  • 15 % rabat i Café Lorentzen
  • Gyldighed 12 mdr. fra købsdatoen
  • Ovenstående er gældende for årskort købt i 2015/2016

åbningstider

April – oktober: Tirsdag – søndag kl. 10-17
November – marts: Tirsdag – søndag kl. 10-16
Uge 26 – 35 også åbent mandag kl. 10-17

Billetsalget lukker en ½ time før.

Fængselsmuseet holder aftenåbent til kl. 21.00 første onsdag i hver måned fra september – november.

Parkering

Der er parkeringsmuligheder på FÆNGSLETs område for personbiler og et begrænset antal pladser til busser. Der er ligeledes 2 handicapparkeringspladser. Ved travlhed er der mulighed for kantstensparkering i området eller parkering ved Vesthallen på Fussingsvej.
Busser med museumsgæster kan ikke forvente parkeringsmulighed op til og på koncertdage, men må gerne afsætte og afhente passagerer tæt på FÆNGSLET afhængig af arrangementet.

Hund

Det er ikke tilladt at tage hund med rundt i udstillingen, men i hjørnet af vores forgård har vi to hundekroge på et lille græsareal hvor hundene gerne må bindes til. Samtidig har vi i Butikken en vandskål vi kan fylde op og stille ud til hundene efter ønske. Så hvis I ikke ønsker at jeres hund skal blive i sommerhuset eller i bilen, er I mere end velkomne til at placere dem på det lille areal. Husk endelig at fortælle butikspersonalet herom, så de kan sørge for vandet.

handicaptilgængelighed

FÆNGSLET er jo en gammel størrelse, og i 1853 var der ikke tænkt så meget på tilgængelighed. Bygningens indretning gør det derfor desværre ikke muligt for kørestolsbrugere og gangbesværede at se Kirken på 3. sal.

Til gengæld har vi gjort hvad vi kan med ramper over dørtrin, elevator mm., for at gøre det muligt at komme rundt i resten af udstillingen. Ramperne der fører ind til bygningen er dog meget stejle, og kan være svære at komme op af på egen hånd. Butikspersonalet hjælper meget gerne til hvis I har behov for hjælp. I enkelte mindre lokaler er nogle dørkarme smalle, så der kan opstå problemer med en større kørestol.

Kontakt

Fængselsmuseet
Fussingsvej 8
8700 Horsens

+45 8877 4200
kontakt@faengslet.dk

vil du vide mere?

Gå på opdagelse på FÆNGSLET 2.0 og Ejail for endnu flere informationer og viden om fængslets lange historie.