Filtrer efter kategori
 
loading

Hezekiah Smith og de andre vestindiske fanger

24. marts 2017 – 31. december 2017.

FÆNGSLET markerer 100-året for salget af Dansk Vestindien til USA med en særudstilling om Hezekiah Smith, der var vestinder, dansk statsborger og fange på fængslet i Horsens. Udstillingen sætter bl.a. fokus på menneskesyn, retssikkerhed og vestindiske fanger i Danmark.

De vestindiske fanger

I Dansk Vestindien fulgte man den forældede Danske Lov af 1683, hvor man i langt de fleste tilfælde tillod de dømte fanger at afsone deres straffe under hjemlige himmelstrøg på Skt. Thomas, Skt. John og Skt. Croix. Øerne, der var under dansk administration valgte dog i nogle tilfælde, at sende et mindre antal fanger til afsoning i Danmark. Straffeanstalten i Horsens modtog i perioden 1853-1917 i alt 30 vestindiske fanger med forskellige typer af domme.

Hezekiah Smith

Hezekiah Smith var en af de 30 fanger, der blev sendt til afsoning i Danmark fra sit hjem på Skt. Croix. Han var blevet dømt til døden for mordet på sin kæreste, men modtog en hjælpende håndsrækning fra den kongelige resolution i Danmark, hvor dødsstraffen blev omstødt til tugthus på livstid. Han kom til Horsens i 1908, hvor han skulle indgå på lige fod med resten af fængslets fanger. 1917 blev et skelsættende år for Hezekiah Smith og resten af de vestindiske fanger, for Danmark havde solgt Dansk Vestindien til USA, hvilket betød, at han ikke længere var velkommen i Danmark. Han var med andre ord statsløs.

Udstillingen er blevet til med støtte fra Kulturministeriet og lavet i samarbejde med historiker, cand.mag. Per Nielsen, der er specialist i Dansk Vestindien. 

 

Event info

⇓ Vis alle datoer
Alm. entré til Fængselsmuseet
Fængselsmuseet
Fussingsvej 8, 8700 Horsens

Pin It on Pinterest