En fængslende horror-aften på FÆNGSLET

Talks: Hvorfor elsker vi gys?

17. okt. | Kl. 17.00-22.00

160 kr. + gebyr i forsalg | 195 kr. i døren

Vestsalen

Køb billet

Oplev en frygtindgydende aften på FÆNGSLET, hvor vi udforsker fascinationen for frygt og gys. Fra spændende talks om horror og psykologi bag frygt til aktiviteter, hvor du kan måle din frygt-score.

Frygt er en følelse, som de fleste mennesker umiddelbart forbinder med stort ubehag. Alligevel er mennesker draget af gys og dystre fortællinger om sindets mørkeste afkroge. Hvordan kan det være? Og kan det ligefrem være sundt at blive bange? Kom med til en aften med gys og gru på FÆNGSLET, hvor vi dykker ned i, hvorfor vi tiltrækkes af gys og uhygge.

Program

  • 17.00: Dørene åbner og velkomst
  • 17.30: Talk: Rædslernes Domæne (A. Silvestri)
  • 18.30: Pause (baren og merchandiseboden er åben)
  • 19.00: Talk: Velkommen til gys og gru (Mathias Clasen)
    + Børn og unges leg med frygt (Marc Malmdorf Andersen)
  • 20.00: Aktiviteter: Mål din frygt-score, mål din morbide nysgerrighed og find ud af, hvilken type gyser-fan du er (prøv bl.a. VR-briller og spil).
  • 22.00: Tak for i aften

TANKEVÆKKENDE TALKS

"Rædslernes Domæne" ved horrorforfatter A. Silvestri
Silvestris talk udforsker horror som genre, hvordan man arbejder med det skræmmende som forfatter og hvorfor det er så interessant at dykke ned i den uhyggelige afgrund. Måske er horror slet ikke en genre men en fornemmelse?

"Velkommen til gys og gru" ved PhD Mathias Clasen
Få en introduktion til gysets historie og psykologi, og bliv klogere på, hvordan vores tiltrækning til skrækindjagende underholdning udspringer af vores evolutionshistorie. 

"Børn og unges leg med frygt" ved PhD Marc Malmdorf Andersen
Marc udforsker vigtigheden af, at børn og unge får mulighed for at engagere sig i risikable og skræmmende lege, men også hvordan det på mange måder er blevet sværere for moderne børn at lege med frygt gennem deres opvækst.

AKTIVITETER: LEG MED FRYGTEN

Mål din morbide nysgerrighed 
Elsker du true crime og kan du ikke få nok af gys? Ny forskning viser, at alle mennesker har en vis 'morbid nysgerrighed'. Dvs. fascination af det skræmmende, ulækre og farlige. Folk der elsker true crime, scorer højt på et parameter af den morbide nysgerrighedsskala, mens folk der elsker splattergys scorer højt på andre parametre. Undersøg hvor morbidt nysgerrig du er.

Hvilken type gyser-fan er du? 
Ser du gyserfilm med en pude for ansigtet eller kan du ikke få nok af adrenalinsuset? Forskning fra Recreational Fear Lab tyder på, at der findes forskellige typer gyser-fans. Nogle er 'adrenalinjunkier' og elsker gysets sus mens andre er 'neglebiddere' og ser gyset som en slags personlig udfordring. Tag testen og find ud af, hvilken type gyser-fan du er. 

Hvordan måler man frygt? 
Prøv et skræmmende computerspil i VR mens forskere fra Recreational Fear Lab måler din frygtrespons. Hvor stærkt reagerer du på et jump scare, og hvordan reagerer du på den snigende uhygge? Bliv klogere på hvorfor computerspil er så gode til at skabe indlevelse, og hvorfor virtual reality-gysere er særligt skræmmende. 

Skærmbillede 2023 09 12 Kl. 11.45.00

OM FOREDRAGSHOLDERNE

A. Silvestri (horrorforfatter og formand for Dansk Horror Selskab)
A. Silvestri (f. 1977) er forfatter og foredragsholder. Han debuterede med novellesamlingen Køtere dør om vinteren (2010) og er aktuel med Tanker om at flygte (2023), der er hans tyvende udgivelse. En stor del af Silvestris forfatterskab tager udgangspunkt i det dystre og groteske og hans roman Vardekød vandt i 2021 prisen for Årets Danske Horrorudgivelse. 

Mathias Clasen (PhD) 
Mathias Clasen forsker i skrækindjagende underholdning ved Aarhus Universitet. Han er med-leder af Recreational Fear Lab og forfatter til en række bøger og artikler om horror. 

Marc Malmdorf Andersen (PhD)
Marc Malmdorf Andersen er kognitionsforsker og forsker i leg, læring, frygt og fornøjelse med særligt fokus på børn og unge. Han er med-leder af Recreational Fear Lab på Aarhus Universitet og har bl.a. skrevet bogen Leg, som er en del af Aarhus Universitetsforlags serie Tænkepause.

Mathias Clasen. Foto: Mads Andreas Frost
A. Silvestri (horror-forfatter)
Marc Malmdorf Andersen

Andre begivenheder

FÅ MERE UD AF DIT BESØG