Den ikoniske gammel celle

Gammel Celle blev bygget i 1875 og er etableret efter det panoptiske princip, der går ud på, at få kan overskue et stort område. Mellem de fire etager er der et åbent rum med en trappe, hvilket gør det muligt for et lille antal vagter at overskue et stort område. Gammel Celle har fået sin navn til trods for, at den senere tilbygning, rent faktisk er den yngste af cellefløjene.

Fængslet er opført som en straffeanstalt, der skulle huse tugthusfanger. Disse fanger skulle om dagen arbejde i arbejdssale sammen med andre fanger, og kun være i isolation om natten i såkaldte natceller. Forbedringsfangerne derimod skulle afsone i Vridsløse i total isolation, og de var derfor i deres celler døgnets 24 timer. På grund af pladsmangel oprettede man dog en ekstra cellefløj i Horsens, hvor forbedringsfanger kunne afsone.

1. december 1875 stod Gammel Celle parat med 48 celler i fire etager med panoptisk korridor og ovenlys. På den måde fik straffeanstalten i Horsens et forbedringsafsnit, der gik under navnet ”Celleafdelingen”. Under 2. verdenskrig blev det, fra tysk side, besluttet, at en del af Gammel Celle skulle fungere som ”Tugthus”, for danske modstandsfolk. Og fra midten af 1970’erne stoppede man med at bruge fløjen til celleafdeling, og den blev i stedet til ”Terapi-afdeling”.

SE OGSÅ

FÅ MERE UD AF DIT BESØG