16.05.2022

10 år med FÆNGSLET: 10 af de største transformationer

FÆNGSLET fylder 10 år den 16. maj, og på de 10 år har stedet gennemgået en banebrydende transformation – vi ser tilbage på de 10 største transformationer.

FÆNGSLET set fra indgangen ved vejen med dannebrog i flagstangen og blå himmel

Siden oplevelsesvirksomheden slog dørene op på vid gab den 16. maj 2012, er det på 10 år lykkedes at vende FÆNGSLET 180 grader fra et negativt vartegn for Horsens til et kulturelt og erhvervsmæssigt fyrtårn, der lyser op langt ud over Horsens bygrænse. Her får I 10 af stedets største transformationer:

1. Fængselsmuseet

Som en central del af FÆNSGLET åbnede Fængselsmuseet for første gang den 17. maj 2012. Det hele begyndte i en kælder under fængslet, da tidligere vagtmester Aage Egholm på eget initiativ gennem 40 år samlede genstande fra fængslet. Samlingen, der af eksperter vurderes til at være i verdensklasse, blev overdraget til Horsens Museum.

Fængselsmuseet var født og ved hjælp af lyd, film, billeder, 25.000 genstande og de autentiske rammer blev der skabt en helt unik museumsoplevelse. Siden kom de populære rundvisninger til – man kan blandt andet komme på en guidet tur med en af de tidligere fængselsbetjente. Museet har flere gange vundet priser for sin spændende og levende formidling, og er gennem tiden besøgt af flere end 630.000 gæster.

2. Koncerter

Da FÆNSGLET åbnede fængselsbygningen op som et oplevelseshus, blev stedets usædvanlige rammer med det samme et attraktivt venue for koncerter. Med optrædener fra Metallica, Tom Petty, Aerosmith og Volbeat blev FÆNSGLET hjemsted for store internationale koncerter. Den store græsmark udenfor ringmuren blev i 2016 med en bevilling fra Horsens Kommune omdannet til en koncertplads med dræn, ret hældning og fast bund under sceneområdet. Med plads til 35.000 publikummer på den store koncertplads og 12.000 i den tidligere fængselsgård tog de store koncerter for alvor fart.

Siden har FÆNGSLET lagt hus til et hav af koncerter med både udenlandske navne som Grace Jones, Rammstein, Lenny Kravitz, Foo Fighters og danske artister som Thomas Helmig, Rasmus Seebach, The Minds of 99 og Dizzy Mizz Lizzy. Også musikfestivalen Wall of Sound, der startede under navnet Display, er blevet en årligt tilbagevendende musikfest for hele byen. I 2022 får FÆNGSLET igen internationalt besøg; denne gang af verdensstjernen Sting.

3. Events

I 2013 rykkede de to store arrangementer Horsens Middelalderfestival og Krimimessen ind på FÆNSGLET, og i de nye rammer voksede de sig endnu større. Flere og flere arrangører fik øjnene op for FÆNGSLET som eventsted, og hvordan de unikke rammer kunne skabe en ekstra udsædvanlig oplevelse omkring alt fra forhindringsløb og tattoofestival til loppemarkeder og balletforestillinger.

I 2018 tog FÆNGSLETs eventafdeling hul på den første større egenproduktion med begivenheden Lys på FÆNGSLET, da oplevelsesvirksomheden havde et ønske om at skabe sine egne oplevelser ud over det sædvanlige. Siden fulgte publikumssucceserne Jul på FÆNGSLET, Halloween, fastelavn, Grundlovsdebat, Beers Behind Bars, Silent Jailhouse, Vestsalens åbningsfest og i aften en 10 års fødselsdagsfest med Ane Cortzen, Barbara Moleko og FABRÄK. Flere end 922.000 gæster har besøgt de mange events i årenes løb.

4. Møder og konferencer

I 2012 bliver de tidligere lokaler Snedkeriet, Gymnastiksalen, Trykkeriet og Arresten åbnet til brug. Det bliver optakten til FÆNGSLETs møde og konferenceafdeling, der for alvor tager form i 2015. Magasinet åbner i 2016 og samme år lægger FÆNGSLET hus til VL Døgnet, en erhvervskonference for toppen af dansk erhverv. Flere end 800 topledere samledes i de mange historiske lokaler – til celledeling i Gl. Celle og plenum-sessions i Magasinet, hvor deltagere kunne opleve inspirerende oplæg fra blandt andre Bjarke Ingels og Mads Nipper.

VL Døgnet på FÆNGSLET fik topkarakterer af deltagerne, og dermed var bunden lagt for konferenceafdelingen, der siden har haft besøg af store virksomheder som LEGO, Canon Danmark, Jysk og Beierholm. De unikke rammer adskiller sig fra de typiske konferencecentre og er populære til alt fra dagsmøder og kundearrangementer til teambuilding og kick off-arrangementer. Især den årlige Fællejulefrokost er blevet et tilløbsstykke.

5. SleepIn

I starten af 2015 slog FÆNGSLET dørene op til overnatningsstedet SleepIn, hvor man kan sove bag tremmer i en tidligere fængselscelle. Indrettet i bygningen, der tidligere husede fængslets sygeafdeling, kan man overnatte i en af 22 autentiske celler.

Hver celle har sit eget unikke udtryk og er indrettet med køjesenge, bord, stole og håndvask. Den originale celleradio virker stadig og graffitien på væggene er malet af fangerne. Tremmerne for vinduet er bevaret, sådan da – de originale tremmer er erstattet af rør, som åbner sammen med vinduet. En brudesuite er der også, cellen er lidt større end de andre og med dobbeltseng.

6. Erhvervsudleje og kontorfællesskab

I 2015 begyndte FÆNGSLET at udleje kontorpladser til iværksættere, og kontorfællesskabet 2. Øst blev etableret på anden sal i østfløjen – deraf navnet. Erhvervsudlejen blev hurtigt en succes, og efter blot et halvt år kunne FÆNGSLET melde alle pladser besat.

Siden er flere og flere af lokalerne i den gamle bygning blevet renoveret og flere og flere virksomheder er rykket ind bag tremmer. Fra at have været et lille og åbent kontorfællesskab er virksomhederne nu spredt ud over det meste af FÆNGSLET med egne lokaler og breder sig i dag over 3. syd, 4. øst og 2. vest. I skrivende stund er omkring 30 cvr-numre tilknyttet.

7. Spisested

I maj 2015 åbnede også Café Lorentzen i den vestlige halvdel af fængslets portbygning, således kunne husets mange gæster også nyde en kop kaffe og et lækkert måltid i forbindelse med besøg i Fængselsmuseet eller ved de mange events. I 2016 rykkede cafeen i nye lokaler i den østlige halvdel af portbygningen. Spisestedet rummer også en gårdhave og selskabslokaler på anden etage. Der er plads til omkring 120 gæster, når man tæller den øverste etage med selskabslokaler med.

Caféen er gennem tiden blevet drevet af forskellige forpagtere, og i oktober 2019 blev spisestedet overtaget på ny og åbnede som det nuværende Spisehuset 8F. Spisehuset har åbent i museets åbningstid, men bliver ud over museumsgæster også besøgt af folk fra byen og de mange erhvervslejere på FÆNGSLET.

8. Lorentzens Tunnel

I 2017 åbnede en af de største attraktioner i Fængselsmuseet, nemlig den spektakulære rekonstruktion af Carls August Lorentzens flugttunnel. I 1949 gravede Lorentzen sig ud i friheden gennem en 18 meter lang flugttunnel. Med ukuelig vilje og en stoppenål gravede han den lange flugttunnel, og efter 11 måneders slid flygtede han gennem det imponerende stykke ingeniørarbejde. Med åbningen af den rekonstruerede tunnel kunne gæster komme helt tæt på den fascinerende flugt og gå i flugtkongens fodspor, hvilket blev et stort trækplaster.

Siden er flere spændende udstilling åbnet i Fængselsmuseet – i 2019 blev den mørke fangekælder vakt til live i udstillingen Underverdenen. Museet rummer i dag 29 udstillinger og den 17. maj 2022, på 10 års dagen for museets åbning, beriges samlingen med en helt ny udstilling om ulovlige genstande.

9. Den Grønne Ring og Tusindmeterstien

Som en del af processen med at lukke fængslet op for omverdenen, er der siden 2017 blevet arbejdet på at forskønne de grønne områder omkring FÆNGSLET for at skabe et rekreativt område for hele byen med plads til bevægelse og leg. Den Grønne Ring hedder projektet, som sker i tæt samarbejde med Horsens Kommune, der ejer de grønne områder rundt om FÆNGSLET.

I første omgang blev der beskåret buske og træet langs Fussingsvej for at skabe indkig og fjerne følelsen af et lukket område. Kirsebæralléen blev etableret, og der blev sat borde-bænkesæt op for at invitere alle byens borgere ind på grunden.

I 2019 åbnede FÆNGSLET en legeplads med fængselstema, og i 2021 åbnede Tusindmeterstien, en tusind meter lang natursti med panoramaudsigt hele vejen rundt om fængslet. Det grønne område er dermed gået fra at blive brugt nogle dage om året til kulturelle begivenheder til at blive besøgt dagligt, så der er liv hele året rundt.

10. Vestsalen

I 2021 åbnede Vestsalen som kronen på transformationsværket. Byggeriet af Vestsalen har været banebrydende – gennem et unikt arkitektonisk greb og ved at føje nyt til gammelt blev FÆNGSLETs nye kultur- og konferencesal skabt. Der er blevet fjernet en bærende etage i den 150 år gamle bygning, som med en glasfacade er blevet åbnet ud mod den store fængselsgård, mens et transparent tag overdækker den indre fængselsgård.

Med Vestsalen har FÆNGSLET fået en professionel multiscene og et femstjernet konferencerum, der har muliggjort en helt ny række af events – lige fra møder og konferencer til koncerter og tv-produktioner. Allerede i november blev salen vist frem på storslået vis til en hyldestkoncert for Dolly Parton, som blev sendt på TV2.

Med sit usædvanlige design er Vestsalen et bygningsværk, der ikke findes andre steder i verden og med salen cementerer FÆNGSLET for alvor sin position som kulturelt fyrtårn både nationalt og internationalt.

Se også