Filtrer efter kategori
 
Festival
Børn
Marked
Kunst
Kultur
loading

DANMARKSHISTORIEN PÅ DR BESØGTE FÆNGSLET

|

5. juli 2017

Det tidligere statsfængsel i Horsens kommer til at fungere som kulisse i sæson to af ‘Historien om Danmark’.

En onsdag morgen kl. 08:00 ankom statsradiofonien. Biler fyldt med kameraer, lys, rekvisitter og kostumer parkerede i FÆNGSLETs forgård, og tv-holdet bag DRs Danmarkshistorie begyndte at indlogere sig i den østlige del af det gamle fængsel.

Sæson to af ‘Historien om Danmark’ havde nemlig præmiere d. 20. august, og i sæsonens tredje afsnit kommer FÆNGSLET til at spille en rolle.

 

Gode fængselsscener

Når ni tv-folk og fire skuespillere vælger at tage hele vejen fra hovedstaden til Horsens, så skyldes det, at FÆNGSLET råder over nogle helt unikke lokaler.

Rundt om på det tidligere statsfængsel står en masse celler uberørt hen. Hver af dem er et velbevaret tidsbillede – et nedslag i en bestemt del af den danske straffehistorie.

Kælderen, for eksempel, ser stadig ud, som den gjorde, for mere end 100 år siden. Og til en fængselsscene, der foregår i den sidste del af 1800-tallet, der finder du ikke en bedre location. Tilfældigvis var det netop det, som DR stod og manglede.

 

HISTORIEN OM PIO

Afsnit tre i anden sæson af ‘Historien om Danmark’ strækker sig over perioden år 1800 – 1900 ca. Selvom der i denne periode fandt mange skelsættende begivenheder sted, så må Pio siges, at stå for én af de vigtigste.

For den historieløse, er Pio den lyd en laserpistol laver. Dette er dog en grov underkendelse af den betydning, som Louis Albert Francois Pio (1841 – 1894) har haft for dansk politik. Pio var en dansk socialistisk pioner, der grundlagde den organiserede arbejderbevægelse i Danmark.

I 1872 indkaldte han til det såkaldte “Folkemøde på Nørrefælled” søndag den 5. maj. Statsmagten udstedte forbud imod afholdelse af mødet, men det blev afholdt alligevel. Som konsekvens blev Pio (sammen med Harald Brix og Paul Geleff) anholdt af politiet. Herefter fulgte en stor konfrontation mellem arbejdere, politi og militær – i dag kendt som ”Slaget på Fælleden”.

Pio sad i fængsel indtil 1875, og han blev aldrig helt den samme igen. To år efter udvandrede han til USA, hvor han endte sine dage.