26.05.2021

FÆNGSLET sætter ligestilling på dagsordenen til Grundlovsdebat

Lasse Rimmer, Malte Ebert, Sanne Søndergaard, Emilia van Hauen og Helena Gleesborg Hansen er blot nogle af de navne, der byder op til debat om ligestilling til årets Grundlovsdebat på FÆNGSLET.

Paneldebat til arrangement på FÆNGSLET

Endnu en gang er årets tema højaktuelt - ligestillingsdebatten er under fuldt blus i samfundet. Uligeløn. Barsel. Minoritetsdiskrimination. Magtmisbrug. Sexisme. #MeToo. Privilegieblindhed. Samtykkebaseret lovgivning. Det er alle begreber, der jævnligt er oppe at vende i medierne. Men ifølge Grundlovsdebattens debattører er der behov for endnu større fokus på ligestilling.

"Den største og mest vedholdende myte, vi har i Danmark, er, at vi allerede har opnået ligestilling. Vi er langt fra i mål og kommer det aldrig, for ligestilling er en proces og et ideal, vi skal stræbe efter," siger Forkvinde for Dansk Kvindesamfund Helena Gleesborg Hansen, der deltager i den 5. juni.

Ligestilling berører alle

FÆNGSLET gentager succesen for tredje år i træk, når gæster inviteres indenfor til Grundlovsdebat. Det horisontudvidende arrangement henvender sig til alle og enhver og det samme gør årets tema.

"Ligestilling og feminisme er for alle og berører alles liv på den ene eller anden måde. Ligestilling og feminisme er ikke en kamp mellem kvinder og mænd, hvor der er en taber og en vinder. Idealet er, at vi som samfund kommer derhen, hvor ens køn ikke er en afgørende faktor for ens liv og muligheder," siger Helena Gleesborg Hansen.

Årets debattørhold består også af Susanne Branner, Mary Consolata Namagambe, Lasse Marker, Pia Heidi Nielsen og den indtil for nyligt anonyme afsender af instagram-profilen Herlige Svend, Sebastian Lynggaard.

Sebastian Lynggaards instagram-profil blev oprindeligt kendt for memes med nuttede dyr, men er nu også blevet et digitalt samtalested for MeToo-bevægelsen. Herlige Svend-bagmanden går nu også ind i ligestillingsdebatten.

"Alle mænd har ikke et ansvar, når én mand fucker op. Men alle mænd har et ansvar for at gøre, hvad de kan for at forebygge kvindehad blandt mænd. Vi har et ansvar for at løfte hinanden og hæve barren for, hvad mænd skal roses for. Vi har et ansvar for at forebygge had ved at blive bedre til at tale og til at sige fra," siger Sebastian Lynggard.

"Der er brug for dialog, hvor man sætter sig i den andens sted"
Grundlovsdebat på FÆNGSLET zoomer ind på spørgsmål som: Hvad er det egentlig, vi kan blive bedre til? Hvem har ansvaret for, at det sker? Netop det at stille spørgsmål og gå i dialog er afgørende ifølge sekretariatschef for LGBT+ Susanne Branner, som også deltager i debatten.

"I LGBT+ Danmark oplever vi, at særligt vores forståelse af køn mødes med vred modstand, og derfor er det vigtigt, at vi stiller os til rådighed for reel dialog. Ikke bare meningsudveksling, men dialog, hvor man virkelig prøver at sætte sig i den andens sted for at forstå, hvad der er på spil for den anden. Så jeg glæder mig rigtig meget til arrangementet," siger Susanne Branner.

Når FÆNGSLET slår dørene op til Grundlovsdebat, vil debattørerne i fællesskab med publikum undersøge vejen til et endnu mere ligestillet Danmark. Lasse Rimmer er konferencier, Sanne Søndergaard holder årets underholdende grundlovstale, og til slut runder Malte Ebert debatten af med intimkoncert.

Læs mere om Grundlovsdebat på FÆNGSLET og find dine billetter HER.

Se også