Filtrer efter kategori
 
loading

Nu kommer der blus på det kulturelle fyrtårn i Horsens

|

3. juli 2018

FÆNGSLET i Horsens kan nu gennemføre et længe ønsket lysprojekt, der sikrer, at det anselige fyrtårn igen kan ses tydeligt fra de store indfaldsveje. Lysprojektet er gjort muligt med støtte fra Sydbank Fonden og den lokale Asger Nielsens Fond.

Når mørket falder på til efteråret, vil den store bygningskrop efter planen blive badet i lys. I første omgang drejer det sig om vest- og nordfacaden, men ønsket for det samlede projekt er en lyssætning på alle fire facader.

’Et fyrtårn skal kunne ses, det skal lyse op og vise vej. Vi ønsker derfor at sætte lys på FÆNGSLET, så det kan stå tydeligt som vartegn for byen og ses fra bl.a. motorvejen. En meget stor donation fra Sydbank Fonden gør det nu muligt at gennemføre et ambitiøst lysprojekt på FÆNGSLETs vestfacade, hvilket vi glæder os utroligt meget over’, siger Henning Nørbæk, formand for fonden FÆNGSLET.

 

Lys på både facaden, fængselsgården og himlen

I tiden som fængsel var der én form for belysning nemlig dén, der skulle give vagterne overblik og forhindre fangeflugt. FÆNGSLET ønsker nu en anden form for lys på bygningen, men med reference til historien. Det er det aarhusianske arkitektfirma Kollision, der står bag idéen med lysprojektet, som på vestsiden af FÆNGSLET deles op i flere zoner – facaden, Fængselsgården og himlen.

Vestfacaden bliver oplyst ved brug af såkaldte wash-lyskilder, der oplyser og fremhæver den flotte teglmur. Ud over den homogene wash-belysning af muren vil fire lyskegler kaste lys på muren. De bevægelige moving-heads kan danne forskellige mønstre på muren, ligesom de kan drejes og give lyseffekter ud i Fængselsgården og op i himlen. Lyset kan skifte farve, hvilket kan give en særlig stemningsmættet atmosfære ved events, men til hverdag vil installationen primært gøre brug af hvidt lys.

 

Byens fokuspunkt

’I Sydbank Fonden har vi valgt at støtte FÆNGSLETs lysprojekt, fordi vi ser FÆNGSLET som et kulturelt fyrtårn i byen, der bør lyse op’, siger Flemming Hansen, filialdirektør i Sydbank Horsens.

’FÆNGSLET er et positivt fokuspunkt i byen, og med et par hundredetusinde besøgende årligt til bl.a. messer og koncerter, er stedet blevet en kulturinstitution’, siger Flemming Hansen.

’I vores uddelingspolitik lægger vi vægt på at donationerne er til glæde for mange, og det mener vi, at lyset til FÆNGSLET er. Vi vil derfor med denne donation gerne tilkendegive vores støtte til hele byen ved at bakke op om projekter som dette’, siger Flemming Hansen.

 

Styrke det positive indtryk af byen

Det er samtidig lykkedes at få yderligere en donation fra Asger Nielsen Fonden, hvilket muliggør, at nordsiden også bliver belyst. Denne belysning vil udelukkende være en wash-lyssætning af selve facaden.

’I Asger Nielsens Fond er vi hele tiden på udkig efter projekter, der kan være med til at forskønne Horsens by, eller på anden måde kan styrke det positive indtryk af byen. Vi lægger også vægt på, at projekterne er synlige for mange, og det må man jo i allerhøjeste grad sige, at FÆNGSLETs lysprojekt er. Asger Nielsens Fond er derfor glad for at kunne bidrage til, at et så spændende projekt kan gennemføres’, siger Jørgen Merrild Bie, formand for Asger Nielsens Fond.

’Med lys på nordsiden sikrer vi, at FÆNGSLET også kan ses fra de store indfaldsveje fra nord, og med denne donation er vi ét skridt nærmere vores ønske om lys på alle fire sider af bygningen. Det er samtidig et fantastisk skulderklap til FÆNGSLET fra en lokal fond, og det er oprigtigt stolte af’, siger Henning Nørbæk.

Efter sommerferien går opsætningen af lysprojektet i gang, og på FÆNGSLET forventer de at kunne tænde lyset første gang til oktober.

Lys på FÆNGSLET

“Et fyrtårn skal kunne ses, det skal lyse op og vise vej. Vi ønsker derfor at sætte lys på FÆNGSLET, så det kan stå tydeligt som vartegn for byen og ses fra bl.a. motorvejen. En meget stor donation fra Sydbank Fonden gør det nu muligt at gennemføre et ambitiøst lysprojekt på FÆNGSLETs vestfacade, hvilket vi glæder os utroligt meget over”

– Henning Nørbæk, formand for fonden FÆNGSLET