17.01.2022

Nyt udstillingsrum på Fængselsmuseet om fangernes arbejde

Fængselsmuseet har åbnet et nyt udstillingsrum om fangernes arbejde. Her kan du bl.a. se nogle af de ting, der blev produceret i værkestederne på det daværende Horsens Statsfængsel.

Gammelt billede af fanger på FÆNGSLET i gang med at udføre deres arbejde

Siden Horsens Straffeanstalt åbnede i 1853 har fangerne skullet arbejde som en del af deres straf. De første fanger var selv med til at bygge fængslet færdig. Men arbejdet er også en del af tanken om at resocialisere forbryderne – de skal lære praktiske færdigheder og arbejdsmoral, så de forhåbentlig kan få et arbejde efter afsoningen.

Tilbage i 1800-tallet blev fangers arbejdskraft også udlejet til produktionsvirksomheder. Her i Horsens blev der indgået en aftale med tekstilvirksomheden Crome & Goldschmidt. Senere fremstillede fængslerne produkter til statslige institutioner som for eksempel postvæsenet, DSB og de mange offentlige kontorer.

I dag sælger fængslerne deres produkter på kommercielle vilkår. De indsatte får ikke normal løn, men en såkaldt ”dusør” for deres arbejde. I 2021 var den på 11,02 kroner i timen.

I Horsens har man blandt andet haft produktionssnedkeri til træmøbler, et væveri og desuden hobbyværksteder, hvor fangerne måtte producere ting i fritiden de kunne give som gaver eller selv sælge. Det kunne blandt andet være legetøj som borgen på billedet her.

Legetøjs-borg som fangerne byggede som en del af deres arbejde i fængslet

Se også